local email server not delivering

Brandon Stout bms at mscis.org
Tue Apr 10 10:02:55 MDT 2007


I have OpenSuse 10.2 on my server.  I installed these mail-related programs:

 * Amavisd-new
 * clamav
 * fetchmail
 * postfix
 * procmail
 * spamassassin
 * courier-authlib-userdb
 * courier-imap

YaST reported no conflicts between these.  Some info on Amavisd-new: it 
is a high-performance interface between mailer (MTA) and content 
checkers: virus scanners or SpamAssassin. It works with postfix, 
sendmail, and exim.  The clamav package says: "clamav can be  used in 
conjunction with AMaViSD-new and Postfix".  I chose courier because it 
supports mail folders, and I dislike the way that cyrus does not allow 
me to have mail in subfolders (of course, folders to the mail client... 
they're actually files in Unix).

I have 2 issues:

 ISSUE 1.  I set up the MTA using YaST, and told it to retrieve mail 
from my remote mail at 1and1.com.  I thought since I was using IMAP for 
retrieval it would leave a copy on the remote server and I could 
synchronize mail between both servers.  It didn't synchronize... it took 
everything out of my remote inbox.  To make things worse, it's not 
delivering locally.  To figure out what was going on, I sent a test 
message with the string 1234567890 in both the body and the subject.  I 
grep'ped for emails sent from flfn.org:

grep -r flfn.org /var/log/
/var/log/mail:Apr 10 02:42:27 mscis postfix/cleanup[7548]: 66D741C484: 
message-id=<461B4DD6.1030807 at flfn.org>
/var/log/mail:Apr 10 02:42:28 mscis postfix/qmgr[6690]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail:Apr 10 02:47:31 mscis postfix/qmgr[4433]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail:Apr 10 03:20:46 mscis postfix/qmgr[4433]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail:Apr 10 04:10:47 mscis postfix/qmgr[4433]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail.info:Apr 10 02:42:27 mscis postfix/cleanup[7548]: 
66D741C484: message-id=<461B4DD6.1030807 at flfn.org>
/var/log/mail.info:Apr 10 02:42:28 mscis postfix/qmgr[6690]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail.info:Apr 10 02:47:31 mscis postfix/qmgr[4433]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail.info:Apr 10 03:20:46 mscis postfix/qmgr[4433]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail.info:Apr 10 04:10:47 mscis postfix/qmgr[4433]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)

Then I grep'ped for the ID:

grep -r 66D741C484 /var/log/
/var/log/mail:Apr 10 02:42:27 mscis postfix/smtpd[7516]: 66D741C484: 
client=localhost[127.0.0.1]
/var/log/mail:Apr 10 02:42:27 mscis postfix/cleanup[7548]: 66D741C484: 
message-id=<461B4DD6.1030807 at flfn.org>
/var/log/mail:Apr 10 02:42:28 mscis postfix/qmgr[6690]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail:Apr 10 02:43:25 mscis postfix/smtp[7558]: 66D741C484: 
to=<dad at localhost.no-ip.org>, orig_to=<dad at localhost>, 
relay=127.0.0.1[127.0.0.1]:10024, delay=55, delays=1.3/0.19/53/0, 
dsn=4.4.2, status=deferred (lost connection with 127.0.0.1[127.0.0.1] 
while receiving the initial server greeting)
/var/log/mail:Apr 10 02:47:31 mscis postfix/qmgr[4433]: 66D741C484: 
from=<bms at flfn.org>, size=1597, nrcpt=1 (queue active)
/var/log/mail:Apr 10 02:48:06 mscis postfix/smtp[4718]: 66D741C484: 
to=<dad at localhost.no-ip.org>, orig_to=<dad at localhost>, 
relay=127.0.0.1[127.0.0.1]:10024, delay=339, delays=304/15/20/0.07, 
dsn=4.5.0, status=deferred (host 127.0.0.1[127.0.0.1] said: 451-4.5.0 
Error in processing, id=04803-04, virus_scan FAILED: virus_scan: ALL 
VIRUS SCANNERS FAILED: ClamAV-clamscan av-scanner FAILED: 
/usr/bin/clamscan unexpected exit 50, output="LibClamAV Error: 
cli_loaddb(): No supported database files found in /var/lib/clamav 451 
4.5.0 ERROR: Not supported data format" at (eval 58) line 466. (in reply 
to end of DATA command))

Methinks I have a virus scan issue :).  I'm not sure how to solve it.  
I'm afraid to uninstall/reinstall because I don't want to lose my mail 
in the queue.  I grep'ped the amavis queue for my message, using the 
unique string I put in the message:

grep -r 1234567890 /var/spool/amavis/
grep: /var/spool/amavis/amavisd.sock: No such device or address
/var/spool/amavis/tmp/amavis-20070410T032048-04803/email.txt:Subject: 
test the local mta log 1234567890
/var/spool/amavis/tmp/amavis-20070410T032048-04803/email.txt:test 
message body, check mta log 1234567890
/var/spool/amavis/tmp/amavis-20070410T032048-04803/parts/p001:test 
message body, check mta log 1234567890
/var/spool/amavis/tmp/amavis-20070410T024806-04803/email.txt:Subject: 
test the local mta log 1234567890
/var/spool/amavis/tmp/amavis-20070410T024806-04803/email.txt:test 
message body, check mta log 1234567890
/var/spool/amavis/tmp/amavis-20070410T024806-04803/parts/p001:test 
message body, check mta log 1234567890

  ISSUE 2. I can't access my local inbox with anything except pine and 
mutt - perhaps because I've received no email so far.  I'm not even sure 
if pine and mutt are working right since all mail is in the virus 
checking queue.

Any ideas?



More information about the PLUG mailing list