fc5 problem (can't mount spare hd)

Barry Roberts blr at www.robertsr.us
Sun Apr 2 12:38:04 MDT 2006


I've installed FC5 on several machines since last week, and my desktop
at home is the biggest problem I've had so far.

I have a 200GB drive that mounts just fine in OpenSUSE 10 and fc4, but
in fc5 I get:

[blr at scooby ~]$ sudo mount /mnt/video/
mount: /dev/hdc1 is not a valid block device

from /etc/fstab:
/dev/hdc1               /mnt/video             ext3    defaults        0 0

from dmesg:
VP_IDE: VIA vt8233a (rev 00) IDE UDMA133 controller on pci0000:00:11.1
    ide0: BM-DMA at 0x8800-0x8807, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
    ide1: BM-DMA at 0x8808-0x880f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
Probing IDE interface ide1...
hdc: Maxtor 6B200P0, ATA DISK drive
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
Probing IDE interface ide2...
Probing IDE interface ide3...
hdc: max request size: 512KiB
hdc: 398297088 sectors (203928 MB) w/8192KiB Cache, CHS=24792/255/63, UDMA(133)
hdc: cache flushes supported
 hdc: hdc1

and:

[blr at scooby ~]$ sudo /sbin/fdisk -l /dev/hdc

Disk /dev/hdc: 203.9 GB, 203928109056 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24792 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdc1   *           1       24792   199141708+  83  Linux

For I while I was getting errors from smartd:
Apr  2 04:28:00 scooby smartd[4864]: Device: /dev/hdc, 1 Currently unreadable (pending) sectors
Apr  2 04:28:00 scooby smartd[4864]: Device: /dev/hdc, 2 Offline uncorrectable sectors

But I went through the "Bad Sector HOWTO", and I'm not getting errors
any more, and smartctl says:
[root at scooby ~]# smartctl -l selftest /dev/hdc
smartctl version 5.33 [i386-redhat-linux-gnu] Copyright (C) 2002-4 Bruce Allen
Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART Self-test log structure revision number 1
Num  Test_Description    Status                  Remaining  LifeTime(hours)  LBA_of_first_error
# 1  Short offline       Completed without error       00%     10964         -
# 2  Extended offline    Completed without error       00%     10962         -

and:
[root at scooby ~]# smartctl -A /dev/hdc | grep Sector
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   253   253   063    Pre-fail  Always       -       0
197 Current_Pending_Sector  0x0008   253   253   000    Old_age   Offline      -       0

I've powered down and re-booted with smartd disabled, and I still
can't get the thing to mount.  Any ideas?

Oh yeah, the vanilla FC5 kernel (2.6.15-1.2054_FC5), the corresponding
Xen0 kernel, and the openVZ kernel (2.6.16-026test005.1) all do the
same thing.  I'm stumped.

Thanks,
Barry



More information about the PLUG mailing list